Kirkolliset toimitukset

Hautaan siunaaminen

Voit lukea lisää alla olevista linkeistä. Nousiaisten seurakunnan omista hautajaiskäytännöistä sekä hautausmaasta ja sen hoidosta löydät lisätietoa tämän sivun alaosasta. Hautauksen ja muiden toimitusten hinnat löydät Seurakunnan hinnasto-sivulta.

Hautaan siunaaminen

Kuoleman tapahduttua lähiomaisten tulee ottaa yhteyttä kirkkoherranvirastoon, jolloin sovitaan hautaukseen liittyviä asioita: hautausaika, hautapaikka, siunaava pappi, kanttori ja muistotilaisuuden paikka.

Hautakivet

Jos kyseessä on vanha hautapaikka, tulee omaisten ottaa yhteyttä kiviliikkeeseen, joka siirtää hautakiven pois hautapaikalta. Mikäli haudan avaaminen vaatii viereisten hautakivien siirtämistä hautauksen ajaksi, nämä kustannukset tulevat seurakunnalle. Talvella kivien ollessa jäässä, seurakunta hoitaa kivien ja maan sulattamisen.

Kirkko

Siunauspäivänä seurakunta huolehtii kirkkoon kukat. Mikäli siunaustilaisuuteen halutaan tiettyä kukkaa, omaiset tilaavat omalla kustannuksella kukat joko alttarille tai jalallisiin vaaseihin, jotka voidaan laittaa arkun lähettyville.

Siunaustilaisuus

Useimmiten siunaustilaisuuden kulku on seuraava:

Alkusoitto
Kukkien lasku
Papin muistopuhe ja siunaus
Saattomusiikki

Arkun kantaminen

Arkku kannetaan kirkkoon vähän ennen siunaustilaisuuden alkua joko kantajien toimesta tai hautauspalvelun kautta. Hautaan kantamiseen tarvitaan kuusi lähiomaista tai ystävää. Kantajat saapuvat ruumishuoneelle n.30 min ennen tilaisuuden alkua, jolloin suntio neuvoo kantamisen kulun ja kulkee arkun edellä. Kantoliinat asetetaan viistoon selän ja uloimman olkapään yli. Kantajat ottavat kantoliinasta tukevan otteen samalta korkeudelta, heti arkun kannen alapuolelta. Näin toimimalla he helpottavat nostamista ulkona olevalle katafalkkikärrylle. Toisella kädellä pidetään kiinni uloimman olkapään yli tulevasta kantoliinasta. Kantaminen aloitetaan samanaikaisesti. Ellei hauta ole aivan lähellä, arkku nostetaan oven ulkopuolella odottavaan kärryyn. Kantajat kulkevat omilla paikoillaan kärryn sivuilla ja vetävät samalla kärryä. Pappi ja/tai suntio/vahtimestari kulkee edellä. Muu saattoväki seuraa kantajien jäljessä.

Haudalle saavuttaessa kantajat asettavat jälleen kantoliinat aiemmin selostetulla tavalla. Saadakseen vahvemman kanto- ja nosto-otteen, kantajat tarttuvat kantoliinasta kiinni arkun kannen reunan yläpuolelta. Kantajat asettautuvat seisomaan haudan pitkille sivuille. Kantoliina otetaan molempiin käsiin. Arkku lasketaan hitaasti ja tasaisesti kunnes se on tukevasti haudan pohjalla. Tämän jälkeen toisella puolella olevat kantajat irrottavat liinoista ja toisella puolella olevat vetävät liinat ylös ja ojentavat suntiolle. Kaksi kantajaa nostaa kehikon haudan päälle ja 2-4 kantajaa asettelevat havut kehikon päälle kirkonkellojen soidessa, tämän jälkeen omaiset voivat tuoda kukkalaitteet kehikon päälle.

Havut

Hautahavut voidaan toimittaa seurakunnan puolesta hinnaston mukaisesti tai omaiset voivat tuoda itse havut. Suntion kanssa sovitaan tällöin tuotavien havujen määrä ja ajankohta.

Muistotilaisuus

Muistotilaisuus voidaan pitää seurakunnan tiloissa tai kotona. Muistotilaisuuden pitäminen ei ole pakollista. Seurakuntakodissa ja vanhassa pappilassa voidaan järjestää muistotilaisuus. Tilojen vuokrat ja henkilömäärät löytyvät hinnastosta.

Hautausmaa

Kirkolliset toimitukset

Nousiaisten hautausmaa voidaan jakaa kahteen osaan, vanha osa ja uusi hautausmaa. Vanhalla hautausmaan osalla on vielä jonkin verran arkkuhautapaikkoja vapaana ja myös seurakunnan haltuun tulleita vanhoja hautapaikkoja. Uudella hautausmaalla sijaitsee sirottelualue, muistolehto sekä uurnapaikat Lisäksi alueella on arkkuhautapaikkoja, joihin tulevaisuudessa tullaan käyttämään syvähautausmenetelmää.

Haudanhoito

Seurakunnan hoidossa olevat haudat hoidetaan seuraavasti:

Kevätkunnostus: kukkapaikan kääntäminen, mullan lisääminen, lannoitus.

Kukkien istutus: Puutarhurit valitsevat paikalle kukat, jos omaiset eivät ole esittäneet toiveita kukkalajista.

Kukkien hoito kesällä: kastelu 3 krt/vk, kukkien nyppiminen, kukkien uusiminen tarvittaessa. Hiekkahauta-alueella lisäksi hautakummun hiekan nyppiminen rikkaruohoista sekä viivoitus.

Kesän jälkeen kukkien poisto syys-lokakuussa sekä haudan havuttaminen.

Kivien oikaisu

Seurakunta ei oikaise kiviä, vaan tämä on haudanhaltijan velvollisuus. Ohjeita voi kysyä seurakuntapuutarhurilta tai suntiolta.

Sankarihaudat

Sankarihaudat sijaitsevat kellotapulin vieressä, paikalle on pystytetty Jussi Vikaisen graniittinen patsas vuodelta 1951.